Volg ons op:

Direct Contact

Tel: 0343 - 515998
Mobiel: 06 - 38 90 27 24
E-mail: info@dewerkhoven.nl

Een kijkje in de villa’s aan de Stichtse Lustwarande

images1.persgroep.net.jpgvrijdag 09 november 2018 16:48

Bekijk ook het krantenartikel in De Kaap/Stichtse courant

Een gokje wagen? Dat kan tegenwoordig alleen in officiële casino’s. Maar in de jaren 30 gebeurde het ook volop in Villa Hoogendoorn in Doorn. Het statige huis, nu een notariskantoor, was ooit een hotel/restaurant. En je kon er het spel Straperlo spelen, een soort roulette. Lang duurde dat niet, want het gokspel werd al snel verboden.

Het is een van de verhalen waarvan Annet Werkhoven er vele opdiepte tijdens research voor haar boekenreeks over buitenhuizen en landgoederen langs de Stichtse Lustwarande. Op 12 november verschijnt daarvan deel 3 in de (digitale) winkel.

Dan kunnen mensen ook zelf een kijkje nemen achter de voordeur van enkele van die villa’s. Werkhoven maakte vijf filmpjes met verhalen, die juist weer niet in het boek staan. Die zijn met de QR-codes in het boek en via haar eigen website te bekijken.

Zomerresidentie
De boekenserie vertelt over de villa’s en landhuizen waarvan er op de Utrechtse Heuvelrug talloze zijn te vinden. Ze zijn vaak gebouwd door rijke stadsbewoners als zomerresidentie. Gewone stervelingen rijden of wandelen er nu dagelijks langs. Dat je bijna nergens binnen kunt kijken, prikkelt de nieuwsgierigheid. Dat is de reden dat Werkhoven de filmpjes maakte.

„Er zitten veelal bedrijven of andere organisaties in, waardoor de deuren voor buitenstaanders gesloten blijven. Andere villa’s zijn soms niet toegankelijk voor mensen met een beperking, zodat ook zij op sommige plekken nooit zullen komen. Kijk naar Huis Doorn, daar kom je met een rolstoel niet in. Villa Aardenburg in Doorn is nu een revalidatiecentrum van Defensie, in Huize Catharina in Driebergen zetelt de Landelijke Eenheid Politie.”

De panden verbergen soms pareltjes, die bijna niemand ooit te zien krijgt. Zo heeft Villa Aardenburg een enorme glas-in-loodkoepel, gemaakt door Jan Schouten uit Delft. Hij is ook bekend van de glas-in-loodramen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, het Rijksmuseum en het Vredespaleis in Den Haag.

Aanmoedigingsprijs
Met het eerste deel van haar boekenserie won Annet Werkhoven een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro van de Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen. „Toen ik die prijs kreeg, wist ik meteen al dat ik daarmee deze filmpjes wilde gaan maken. Het zijn unieke verhalen uit de geschiedenis van je eigen omgeving.”

« Terug