Projectlessen Scholen

Volg ons op:

Direct Contact

Tel: 0343 - 515998
Mobiel: 06 - 38 90 27 24
E-mail: info@dewerkhoven.nl


Wat doet De Werkhoven voor scholen?

De Werkhoven helpt leraren van basisscholen en geschiedenisdocenten met:

 • Het inpassen van de geschiedenis van de eigen omgeving (het heem) in de bestaande methode;
 • Het maken van lessenseries en/of projecten over de eigen omgeving;
 • Het organiseren van excursies naar historische locaties;
 • Het geven van geschiedenislessen op locatie.

Alle lessen, projecten en excursies worden op maat gemaakt. 
Profiteer van de ruim 25 jaar onderwijservaring van De Werkhoven!

   

 

Mina de keukenmeid 

 

De heks bij Oostbroek


Projectlessen Canon vd Utrechtse Heuvelrug

Alle projectlessen bestaan uit drie delen:
1.
Een informatieve les op school (ppt. en kringgesprek) over het onderwerp waar de locatie mee te maken heeft (bijvoorbeeld over vervoer, wegen, buitenplaatsen, landbouw en geloof);
2. Een interactieve bezoek- en beleefles op locatie, de leerlingen ontmoeten een historisch figuur;
3. Een creatieve verwerkingsles op school. Alle projectlessen zijn geschikt voor de groepen 7 en 8.
Sommige projectlessen zijn ook geschikt voor de groepen 5 en 6.

De projecten op een rijtje

 1. Projectles Beukenrode
  (groepen (6) 7 en 8 basisschool).

  “Een glaasje fris van de barones”, zo stond deze les beschreven in de krant. De leerlingen krijgen inderdaad een glaasje fris als ze op bezoek komen bij de Baron en Barones van Doorn tot Beukenrode. Hoe was dat nou vroeger: leven op een buitenplaats? En waarom was de tuin zo belangrijk?
 2. Projectles Tabaksteeltmuseum
  (groepen (6) 7 en 8 basisschool).

  Tabak telen was vanaf de Gouden Eeuw een grote bron van inkomsten voor Amerongen en omstreken. Maar wie was nou de baas van die tabaksvelden? En: hoe gaat dat eigenlijk, dat tabak telen en waarom wordt dat niet meer zoveel gedaan? Gravin van Aldenburgh Bentinck en Jan de Tabaksboer weten er meer van…
 3. Projectles De Remise
  (groepen (6) 7 en 8 basisschool).

  Mevrouw La Douchère wil de tram nemen, maar op de plaats van de halte komt geen tram meer. Hoe komt dat nu? En was De Remise, zoals de locatie heet waar ze nu staat, wel een remise? Of zit daar een ander verhaal achter?
 4. Projectles Zwerfsteneneiland
  (groepen (6) 7 en 8 basisschool).

  In dit project gaan we terug naar het ontstaan van de Utrechtse Heuvelrug! Op het Zwerfsteneneiland in de Maarnse zandafgraving is die geschiedenis goed te zien en vertellen Wim Hoogendoorn en Annet Werkhoven hoe het allemaal zo gekomen is.
 5. Projectles St Petrusbanden
  (groepen (6) 7 en 8 basisschool).
  Een van de eerste katholieke kerken na de Reformatie!
  Margaretha de Jongh neemt de leerlingen mee naar de tijd van Koning Lodewijk Napoleon en het ‘ontstaan’ van Rijsenburg…en de rk kerk aldaar.
 6. Projectles De Veerpont
  (groepen (6) 7 en 8 basisschool).

  Hoe kwam je vroeger aan de overkant? Deze veerdienst is al heel erg oud. Geer van het Veer en zijn vrouw nemen de leerlingen mee terug naar hoe het vroeger begon. Ook beleven de leerlingen hoe een moderne veerpont tegenwoordig functioneert. Waarom nemen mensen nu eigenlijk de pont nog en wie hebben allemaal last van hoog- of laag water?
 7. Projectles Huis Doorn (Reisekaiser) Projectles Huis Doorn (Mina)
  (groepen 5 - 6 en 7 - 8 basisschool).
  Keizer Wilhelm II werd wel de ‘Reisekaiser’ genoemd, want reizen deed hij veel en graag. Totdat WOI uitbrak…toen veranderde alles. Een speciale Canonprojectles rond dit thema is ontwikkeld voor de groepen 7 en 8. Ook rond het personeel van de ex-Keizer Wilhelm II is een projectles. Mina en haar vriendin Rika zoeken het hele Huis af naar een verdwenen recept. Help je mee zoeken? Speciaal voor de groepen 5 en 6
 8. Projectlessen Kasteel Amerongen
  (groepen 5 - 6 en 7 - 8 basisschool).
  'Aan het werk op Kasteel Amerongen', zo heet de projectles voor de groepen 7 en 8. Margaretha Turnor en hoofd van de bediening mevrouw Visbach kunnen wel wat hulp gebruiken op het kasteel!Kom eerst eens ‘meelopen’ en solliciteer dan naar een baantje als keukenhulp, bediende, butler of stalknecht! Voor de groepen 5 en 6 is de projectles “Elisabeth Bentinck en de dieren” ontwikkelt. Gravin Elisabeth van Aldenburg Bentinck hield heel erg van dieren. In deze projectles gaan we op zoek in de tuin van Kasteel Amerongen naar aanwijzingen daarvoor, maar je hoort ook veel over het dierenasiel De Hazenberg dat gesticht is door Elisabeth.
 9. Projectles Maarten Maartenshuis/Zonheuvel
  (groepen (6) 7 - 8 basisschool).
  'Ada van der Poorten Schwartz, de dochter van de internationaal bekende schrijver Maarten Maartens, is ten einde raad. Ze heeft haar vader op zijn sterfbed beloofd om goed op zijn spullen te passen. Maar nu is ze toch iets kwijt: een belangrijk manuscript! Helpen jullie Ada mee zoeken naar deze belangrijke papieren? Ondertussen vertelt Ada over haar vader, het huis Zonheuvel in Doorn en over de tijd waarin ze leefden (eind 19e begin 20e eeuw). 
 10. Projectles Jacky en Hetty en de Joodse onderduikers in Driebergen-Rijsenburg
  (groepen (6, 7 en 8 basisschool).
  De Tweede Wereldoorlog is lang geleden, maar voor Hetty van Rood Speyer nog heel dichtbij. Als Joods meisje kreeg zij onderdak bij een familie in Driebergen-Rijsenburg. Ook haar broertje Jacky dook onder …maar hij werd verraden. Aan de hand van de film, de locaties en de verhalen neemt een vriendin van Hetty je mee naar het verleden en vertelt hoe het allemaal gegaan is.


  Download hier het aanmeld formulier

  Download hier het evaluatie formulier

  S.v.p. de formulieren uitprinten, invullen en per mail terugsturen naar info@dewerkhoven.nl

Enthousiast geworden?

Neem contact met  ons op en informeer naar de mogelijkheden!

Scholen

Er is grote belangstelling voor de geschiedenis van de eigen omgeving.
Menig geschiedeniscanon is al van de persen gerold, veel boeken en films zijn gewijd aan microhistoriën. Daarnaast zijn er ook  talrijke artikelen in kranten en tijdschriften over de lokale geschiedenis.
Een doel van De Werkhoven is om vanuit micro niveau (eigen omgeving) naar meso (regio) en macro niveau (de geschiedenis van Nederland enz.) te werken.

Voor kinderen, maar ook voor volwassenen, blijkt de interesse voor de geschiedenis van de eigen omgeving dus al heel groot te zijn. Daarom is het zo logisch om die interesse te voeden met interessante lokale onderwerpen. Vanuit dat perspectief is het ook veel leuker om naar de grotere verbanden in de geschiedenis te kijken. Het maakt die grote geschiedenis interessanter en begrijpelijker.

Keizer Wilhelm
Om een voorbeeld te noemen: In Doorn heeft de ex-keizer van Duitsland, Wilhelm II, gewoond. Naast een excursie naar Huis Doorn en alle bijzonderheden rond de persoon Wilhelm II en zijn relatie met Doorn, is het een prima aanknopingspunt om vanuit deze persoon de Eerste Wereldoorlog te behandelen.


Canon onder de grond

 1. Grafheuvels
  (voor groep 6, 7 en 8 van het primair onderwijs).

Regionaal Erfgoedproject

 1. Is het Schaap de Sigaar?
  (voor brugklas en klas 1, 2 voortgezet onderwijs).

Project werken op kasteel Amerongen