Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van Kasteel Amerongen is er even niet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit.

AMERONGEN Margaretha Turnor, kasteelvrouwe van Kasteel Amerongen is tot nader bericht afwezig. Het is nu eigenlijk ook nog wintertijd en Margaretha is dan altijd in haar verblijf in Amsterdam of Den Haag, maar toch...tot zes april zal zij zeker niet op het Kasteel te vinden zijn!

Annet Werkhoven
Vreemder is het, dat ook mevrouw Visbach en al haar dienstdoend personeel tot nader orde niet op Kasteel Amerongen zullen verschijnen. Ze zijn niet aanwezig en kunnen daarom het Kasteel niet laten zien aan de leerlingen van De Ladder uit Maarn.

Deze leerlingen zouden op 17 maart naar Kasteel Amerongen komen op uitnodiging van mevrouw Visbach. Het coronavirus gooide helaas roet in het eten. Het bezoek kon niet doorgaan. Een grote strop voor zowel de leerlingen van de basisscholen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug (want er waren nog meer afspraken gemaakt) als de betreffende dames en dienstbodes. Maar, terecht: gezondheid gaat natuurlijk boven alles.
DOORNVELD Vorige week donderdag, 12 maart, werd in overleg besloten dat het bezoek van de school Dalton Nicolaas aan Buitenplaats Doornveld niet kon doorgaan op 13 maart. Het was geen goed idee volgens de aanbieder, school en eigenaar van Doornveld om de gastvrouwen, twee oudere dames van ruim in de tachtig jaar, bloot te stellen aan de misschien wel hoestende en kuchende leerlingen. Het risico in verband met het corona virus was te groot en onverantwoord.

De dames zouden vertellen over hun uitnodiging van burgemeester Van Nagell – burgemeester van Doorn tijdens de Tweede Wereld oorlog - om er te komen spelen en theedrinken nu hun vader, werkzaam als hogere officier in het leger, veel van huis was. Ze zouden foto's laten zien en de leerlingen hun belevenissen vertellen.
Voor veel aanbieders in de educatieve sector is het nu een lastige periode. Scholen en locaties zeggen af, overigens volkomen terecht, maar voor de ZZP- ers in deze branche is het een behoorlijk inkomstenverlies. Juist in deze periode waren er heel veel boekingen in verband met de herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog. Achter de schermen wordt heel hard nagedacht hoe een en ander misschien online aangeboden kan worden. Uitstellen is ook een optie, maar de scholen zullen na de herstart de handen vol hebben aan het inhalen van lesstof en het opnieuw organiseren van het lesrooster.

Kansen

Een maand geleden werd ik gevraagd door Samantha Hassink van Het Utrechts Archief, om een project te maken voor leerlingen van Bartiméus over de vijftig geselecteerde foto's van de Tweede Wereldoorlog uit de provincie Utrecht. Ad van Liempt, de bekende historicus die mee heeft geholpen met de selectie van de foto's, heeft daar ook zijn medewerking aan toegezegd. We zijn nu – online- met elkaar aan het verzinnen hoe we dit project ook online zouden kunnen aanbieden. Ad al vertellend over de foto's via Skype bijvoorbeeld."
,,Deze periode van thuiszitten, binnenblijven en hopen dat het over gaat, kunnen we goed gebruiken om nieuwe ideeën te bedenken, te ontwikkelen en te testen."