Boeken

De Werkhoven in  boekpublicaties

Eten van de
Kromme Rijnstreek

Dit nieuwe avontuur, vervolg op Eten van de Heuvelrug, staat vol met historie, culturele weetjes, heerlijke recepten en uiteraard alle adressen waar al dit lekkers te zien en te krijgen is.

Foto (Stijl Fotografie)

Eten van de Heuvelrug

Een “smakelijk” boek dat naast historie ook veel actualiteit bevat. Waarom zijn er op de Utrechtse Heuvelrug  zoveel imkers? Wat heeft en had dat te maken met de grote hoeveelheid schapen en gewassen als boekweit en tabak? Hoe komt het dat er op veel plekken ijskelders, duiventorens en moestuinen zijn? Wat at men vroeger? Bent u nieuwsgierig naar overheerlijke Utrechtse Heuvelrugrecepten?

Loosdrecht, Acht eeuwen rond de Ster (Historische canon)

In dit boek komt de geschiedenis van Loosdrecht aan bod in 25 hoofdstukken. Eén van de betekenissen van het woord ‘canon’ is een rijg- of richtsnoer. Daarom zijn de verhalen ook chronologisch en thematisch opgezet. Dit boek, met veel beeldmateriaal en lesmogelijkheden, wordt gemaakt voor scholen in de omgeving van Loosdrecht en natuurlijk ook voor iedere (nieuwe) Loosdrechter die geïnteresseerd is in de locale geschiedenis.

Aan de ~Stichtse Lustwarande

Serie van 4 boeken waarin zoveel mogelijk bekende en onbekende landgoederen, buitens en villa’s in de omgeving van de Stichtse Lustwarande beschreven worden. Historica Annet Werkhoven schetst de ontstaansgeschiedenis van de gebouwen en de geschiedenis van de bewoners en gebruikers. Ook beschrijft zij hoe de veranderende tijden ingrijpen in het behoud, beheer en gebruik van de mooie panden en landgoederen. Met deze serie geeft Annet Werkhoven een warm en waardevol beeld van de culturele rijkdom van de Stichtse Lustwarande. 

De Grebbelinie
van onder tot boven

De Grebbelinie van onder tot boven, is een uitgave geschikt om op school te gebruiken.
Met websites, literatuurverwijzingen, opdrachten en informatie. De geschiedenis van ‘om de hoek’ wordt op een interactieve manier aangeboden. Vooral voor scholen in gemeenten waar de Grebbelinie ‘door de achtertuin’ loopt is dit een uitgave waar in een handomdraai de geschiedenis van micro- naar macroniveau gaat. Ook voor geïnteresseerden die de geschiedenis van de Grebbelinie graag op een interactieve manier willen beleven is deze uitgave een aanrader.

Dit boek is 13 mei 2011 gepresenteerd tijdens Festival Nederland Paraat op Hoeve de Beek in Woudenberg. Commissaris van de Koningin dhr. Robbertsen heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

Bedrijvigheid op de Utrechtse Heuvelrug deel 1 en 2

Op 3 december 2008 ontving burgemeester Naafs het eerste exemplaar van het boek "Bedrijvigheid op de Heuvelrug. OKD ondernemers over vroeger en nu." tijdens de maandelijkse OKD (ondernemingskring Driebergen) meeting. De initiatiefnemers vonden dat er nog genoeg interessante ondernemers overbleven met mooie verhalen en historische panden. Een jaar later verschijnt dan ook deel 2 van deze boeiende serie.

Doornse Ijsclub 100 jaar

Een jubileumboek van de bekendste IJsclub van de regio. Altijd het snelst een ijsbaan gereed. Dat de ijsclub net zolang bestaat als de Elfstedentocht is minder bekend. De gebeurtenissen van beide verenigingen synchroon verteld aan de hand van notulen, beeldmateriaal en interviews!

Over Heerweg en Schapendriften

Dit boek verteld aan de hand van vensters het verhaal van de Heuvelrug. Omdat bij deze lokale canon tevens werkopdrachten zijn gemaakt is dit boek uitermate geschikt om te gebruikenen op de basisscholen waardoor de leerlingen actief betrokken worden bij de eigen, lokale geschiedenis.

Sporen van de tweede wereldoorlog

‘De oorlog blijft ons achtervolgen als een hardnekkige hond, die achter je aan blijft lopen en wacht bij iedere winkel waar je binnen gaat’. Het is de ervaring van veel mensen, die de oorlog hebben meegemaakt. Zelfs al zouden ze het willen, ze kúnnen de herinneringen niet van zich afschudden. Toch gaat het in dit boek niet over oorlogsherinneringen. Het gaat om een zoektocht naar sporen van de oorlog in een tot dusver grotendeels onontgonnen terrein: de gemeentelijke archieven. Herman Smit heeft in het Regionaal Historisch Centrum Zuid Oost Utrecht in Wijk bij Duurstede uitgebreid onderzoek gedaan in de archieven van de gemeenten in het gebied van Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug. Wat hij daar vond is soms zo onthutsend dat het ons beeld van Nederland in de oorlog zeker zal veranderen. 

Wonen in een bijzonder huis

De huizen aan het Van Vollenhovenpark zijn bijzonder. Al meer dan een eeuw staan ze aan de ingang van het 'park' bij de 'Traaij'. Veel mensen hebben er in  gewoont en allemaal hebben ze de huizen naar eigen inzicht veranderd. De familie Kromhout kwam in de jaren 90 op nummer 24 te wonen. Het huis werd aangepast aan hun wensen. Richa Kromhout vond het een leuk idee om Frans een boek met de geschiedenis van  hun huis te geven. En dat is dit boek geworden.

Gewoon zoals het was

Een boek over en van bewoners van Driebergen-Rijsenburg die de tachtig zijn gepasseerd. Zij hebben hun prachtige en indrukwekkende levensverhalen aan onze interviewers verteld. Daarnaast heeft Robert Zwart (www.beeldkracht.org) fantastische foto’s gemaakt die, samen met oude foto’s en foto’s van documenten van de geïnterviewden zelf, een mooi tijdsbeeld laten zien. Dit boek is in 2010 verschenen. Financiële bijdragen zijn ontvangen van Het Sluyterman van Loo Ouderenfonds, het KF Hein fonds en de lokale fondsen van Driebergen-Rijsenburg.’