Driebergen-Rijsenburg, 1 april 2020
Vandaag zou historicus Ad van Liempt bij ons op school komen. Een aantal leerlingen van het Bartiméus College in Zeist, waar ik geschiedenisles geef, had ik gevraagd mee te doen aan het project over de 50 foto’s uit de oorlog. De foto’s zouden in een tentoonstelling in het Utrechts Archief komen te hangen en met dit project wilden we ook leerlingen van Bartiméus daarbij betrekken. Ad van Liempt zou samen met de leerlingen een zestal foto’s bespreken om vervolgens naar de plekken gaan waar de foto’s in de oorlog genomen waren. Helaas, het bleek een slechte 1 april grap te zijn geworden. Het kan nu natuurlijk niet doorgaan. Wie weet wel online?
Driebergen-Rijsenburg, 8 april 2020
Het lijkt erop dat het virus wat op zijn retour is.
Maar de maatregelen die eerst tot 6 april golden zijn verlengd tot 28 april. We zijn er nog lang niet.
Wordt vervolgd.
Bep Scherpel en Annet Werkhoven-Scherpel.
Het ouderlijk huis aan de Oudloosdrechtse dijk.
De jachthaven in Oud-Loosdrecht jaren'40-'50
Oud-Loosdrecht. Zondag, 1 april 1945 (1e Paasdag)
De Canadezen zijn de Achterhoek binnengerukt en vermoedelijk zullen ze langs de IJssel optrekken en zo de Duitsers, die hier zitten, insluiten. Dinxperlo hebben ze. Ben Staartjes zit in Geesteren, maar nu zit hij daar toch niet zo veilig. Ik zit liever hier. (NB. Ben Staartjes, een vriend van mijn vader, is later bekend zeiler in de Starklasse geworden. AW). Neurenberg is in Amerikaanse handen, evenals Darmstadt. Op het ogenblik is oma bij ons. Gisterenmiddag heb ik haar gehaald op de tandem. Riskant overigens, want ze zijn de laatste dagen weer steeds aan ‘t fietsen vorderen in Hilversum, Soest, Amsterdam en zelfs hier in Loosdrecht zijn ze weer bezig geweest. We hebben niets gezien gelukkig. Wel een paar agenten op de Loosdrechtseweg die ons op de bon slingerden omdat we niet op het fietspad reden, ieder een gulden. Enfin, beter dan de tandem weg. Er komen ook heel wat jongens uit Duitsland terug, vooral uit ‘t Ruhrgebied. Ze kunnen daar toch niet meer werken in de fabrieken, omdat ze steeds gebombardeerd worden òf er is luchtalarm en moeten de arbeiders in de schuilkelders. In Hilversum zijn er ongeveer vijftig terug. Ook uit het bezette Duitse gebied komen de jongens terug. Dan gaan ze over Zweden per Rode Kruisschip. In Hilversum en vele andere plaatsen hebben de mensen al drie maal voedsel van het Zweedse Rode Kruis gekregen, o.a. echt wit brood, margarine en grutterswaren. Loosdrecht krijgt niets daarvan. Wilnis, waar veel meer te krijgen is dan hier, omdat daar meer bouwland is, krijgt het wel. Eigenaardige verdeling. Maar daarom niet getreurd. We hebben alweer eieren gezocht. De eerste keer had Kees er elf. De tweede keer waren we met ons drieën, Kees, Piet en ik en toen hadden we er ook elf. De derde keer was Kees met Bob Boeschoten. Ze hadden er samen zes. Er wordt vreselijk veel gezocht, hoewel het eigenlijk te vroeg is. Lege nesten vind je genoeg. Ik geloof dat er dit jaar geen een jong eendje komt.
Loosdrecht. Zondag, 8 april 1945
Oorlogsnieuws. De Geallieerden dringen in Nederland steeds dichter op de Zuiderzee aan. De Canadezen vorderen langs het Twente – Rijnkanaal. Coevorden en Zutphen zijn bevrijd, voorts Delden en acht andere plaatsen. Ze zijn Hardenberg en Den Ham dicht genaderd. Bennie Staartjes zit dicht bij Tubbergen, is dus waarschijnlijk reeds bevrijd. De Fransen bevinden zich 30 km van Stuttgart. De Russen zijn op één punt de stad Wenen binnengedrongen. Britse patrouilles staken ten westen en ten oosten van Arnhem de Rijn over en drongen de stad zelf binnen.
De twee pagina's uit het dagboek