Dagboek van mijn tante (deel 08)
Verslag van de hongerwinter in vergelijking met onze tijd

Nu in onze tijd

Driebergen-Rijsenburg, maandag 20 april 2020
Een afschuwelijk bericht in de krant van vandaag: “Haatzaaiers geven Joden de schuld van coronacrisis”. Ik heb het artikel vol ongeloof en afschuw gelezen. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat er mensen zijn die Joden maar de schuld blijven geven van alles. Dit keer wordt door complotdenkers bedacht dat ‘zionisten met het virus niet-Joodse volken willen decimeren en de wereld onder controle krijgen.’ Het bericht besluit met: ‘De ironie wil dat een deel van de Joden in de wereld behoort tot de groepen die extra hard worden getroffen door het virus.’ Ik weet niet of dat ‘ironie’ is, maar erg naar is het allemaal wel. Toevallig heb ik het met een van mijn klassen over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Toen ik ze dit bericht liet zien (digitaal) vielen ze bijna van hun stoel. Ze konden niet geloven dat 75 jaar na de Holocaust er mensen zijn die Joden wéér de schuld geven. Helaas. Het is waar. Onvoorstelbaar.

Geboorte van een babypanda in Ouwehands Dierenpark

Toen in die tijd

Oud-Loosdrecht. Maandag, 30 april 1945
In Leiden, Rotterdam en Den Haag hebben de Engelsen pakken met levensmiddelen uitgegooid, ongeveer 600 ton (vlees, vet, suiker en chocolade).
Vanmorgen ontvingen we een brief van tante Jane uit Amsterdam. Er sterven daar tallozen de hongerdood. Rondom Amsterdam staat water. De riolering werkt niet meer, evenmin als de Centrale Keuken. Tante Jane is geleidster bij de schoolvoeding en krijgt daardoor nog wel eens een warme hap, hoewel het “varkensvoer” is.
Vandaag kregen we een wittebrood van de soldaten voor gebruik van een kano. Voor een jongen uit Hilversum heeft Kees een horloge aan een van hen verkocht en kreeg daar 12 broden voor, waarvan er drie voor ons zijn. Die krijgt hij morgen.
Het ruilen gaat niet zo goed meer als in het begin. De Duitsers krijgen vreselijk veel aangeboden in ruil voor kuch, onder andere boter, spek, melk, lucifers, cigarenaanstekers.
Aardappelen hebben we niet meer, tarwe ook niet en rogge voor misschien drie maal pap. We krijgen van de melkboer veel volle melk nu. Dat komt omdat uit de provincie Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht de melk niet uitgevoerd kan en mag worden, omdat er zo’n honger geleden wordt.

Voedselpakketen droppings boven west Nederland 29 april 1945