Dagboek van mijn tante (deel 10)

Verslag van de hongerwinter in vergelijking met onze tijd

Nu in onze tijd

Driebergen-Rijsenburg, zondag 3 mei 2020
Altijd een wat beladen dag. De sterfdag van mijn vader, Kees, nu alweer 11 jaar geleden. Wat gaat de tijd hard. Het gemis blijft. Vandaag ook de verjaardag van een collega op Bartiméus. Ze werkt zich de benen onder het lijf vandaan, meer dan 30 uur per week op de groep, en ze zit nog in de risicogroep ook (boven de zestig) petje af voor haar! Ik heb vakantie en rommel vandaag wat in de tuin, nog even geen Bartiméus voor mij.

Er zou vandaag ook weer een Formule 1 race op Zandvoort zijn. Voor het eerst in 35 jaar, in 1985 was de laatste voorlopig, met als winnaar de vorig jaar overleden Niki Lauda. Max Verstappen heeft de racesport in Nederland, maar ook in de rest van de wereld geloof ik, een enorme boost gegeven en door hem, en door het doorzettingsvermogen van Jan Lammers onder andere, was het allemaal weer op de kaart komen te staan. Maar nee, geen gerace vandaag. Het wordt oude racewedstrijden kijken op de buis.

Bep Scherpel en Annet Werkhoven-Scherpel

Boven: Reclameposter voor de race op Zandvoort.
Onder: Max Verstappen in zijn racebolide

Toen in die tijd

Oud-Loosdrecht.  Donderdag , 3 mei 1945
Berlijn, Lübeck, Rostock en Stuttgart zijn gevallen. Denemarken is nu geïsoleerd. 200 Canadese vrachtauto’s met voedsel staan gereed. Vanmorgen tegen twaalven wierpen Amerikaanse transportvliegtuigen weer levensmiddelenpakketten uit boven Hilversum en Utrecht. Het waren er ontelbare. In ‘Het Witte Huis’ te Nieuw-Loosdrecht zat sedert enige weken Hollandse S. S. Vandaag hoorden we, dat die lui door Duitse officieren ontwapend zijn. Als het waar is, dan handelden die officieren op bevel van de Engelsen.

De oorlog is zo goed als geëindigd. Ik ben reuze optimistisch. Als het voorgoed vrede is, zal Klaas ook wel weer gauw thuis komen. Kees is weer aan het ‘organiseren’. Oom Dirk Ratelband had nog een prachtig gebrand zilveren horloge. Daar kan Kees tarwemeel voor krijgen. Wat eten aangaat mogen we niet klagen. We hebben het wel slechter gehad. Vanavond kreeg ik bij Davelaar weer meer dan een liter melk en Kroon bracht 1 1 /2 liter van Piet zijn bon. Piet had haast geen schoenen meer aan zijn benen en voor klompen moet je hout inleveren. Dat had vader niet. Wel brandhout, maar dat was ook goed en nu loopt Pieter weer fijn op een paar sterke klompen.Een klompenmaker an het werk

Het is de laatste dagen akelig guur weer en op het ogenblik (‘s avonds half acht) regent het, dat het giet. We hebben een zomerkacheltje. Dat zijn twee kleine bussen in elkaar (de binnenste half zo groot als de buitenste) met een roostertje erin. Dat staat op de rookkast van de ‘winterkachel’. Je moet er een klein stukje hout in stoken, maar het gaat

Het Witte huis te Nieuw-Loosdrecht in de jaren 30

Een klompenmaker an het werk