Dagboek van mijn tante (deel 14)
Verslag van de hongerwinter in vergelijking met onze tijd

Nu in onze tijd

Driebergen-Rijsenburg, woensdag 3 juni 2020
Vanaf 1 juni zijn er een aantal corona maatregelen versoepelt: de restaurants ,cafe’s en musea mogen weer open, maar, er moet wel anderhalve meter afstand worden gehouden. Dat laatste is een behoorlijk probleem gebleken bij demonstraties die gevoerd zijn het afgelopen Pinksterweekend. Doordat er voor de zoveelste keer een slachtoffer is gevallen door racistisch geweld door de politie in de Verenigde Staten zijn er overal in de wereld demonstraties en acties. Het filmpje van een naar adem snakkende man, George Floyd, is de hele wereld over gegaan en overal wordt met afschuw gereageerd. Mensen willen protesteren, logisch, maar daarbij blijkt het lastig te zijn om de anderhalve meter maatregel in acht te houden. Vandaag liep het ook weer uit de hand in Rotterdam, terwijl het gisteren wel goed ging in Den Haag en Groningen. In Amsterdam ging het helaas niet goed maandag. 5000 man op de Dam was veel te veel…Burgemeester Femke Halsema wilde niet ingrijpen omdat het een vreedzame demonstratie was en omdat hard optreden waarschijnlijk averechts gewerkt had.

Bep Scherpel en Annet Werkhoven-Scherpel



Demonstranten op het Malieveld in den Haag

Toen in die tijd

Zondag, 3 juni 1945 Oud-Loosdrecht.
Deze dag is er een geweest, die we niet gauw zullen vergeten. Vandaag namelijk is Klaas onverwachts thuisgekomen. Ik zat op een roeibootje vlak bij de achterdeur (het water staat nog steeds erg hoog) en zag een Canadese truck voor ‘t huis stoppen en daar kwam niemand meer of minder aanstappen dan Klaas. Hij droeg een oude hoed, grijs werkjasje, groenachtige broek, waarvan de pijpen te nauw waren en rare puntige lakschoenen, die hem te klein waren. Overigens zag hij er best uit. Wat een weerzien was dat. Kees was juist aan het zeilen met een stel jongens in een botter en ik zag dat ze bij ‘de Otter’ aanlegden. Ik vloog daarheen, rende met gevaar om in het water te vallen over de steiger die net niet boven het water uitstak en door het aangegroeide wier vreselijk glibberig was, naar de botter, waar ik het nieuws aan de jongens vertelde. Vrolijk zingend en juichend zeilden we naar huis en allen begroetten Klaas hartelijk en vroegen hem honderd uit.

Hij kon nog niet zoveel ineens vertellen, want hij had zoveel meegemaakt, dat het nog een beetje een warwinkel in zijn hoofd was. Maar zo langzamerhand kwamen we toch precies te weten hoe alles gegaan was. Klaas had gewerkt aan de spoorbaan te Wenen en lag in een Lager in de nabijheid van deze stad. Slecht heeft hij het niet gehad. Het eten ging ook best. Toen de Russen Wenen naderden moesten de jongens het Lager verlaten. Klaas reisde een dag of wat met zijn kameraden mee, maar ging toen op zijn eentje de Amerikanen tegemoet. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij bij boeren. Toen hij bij de Amerikanen kwam wierpen die hem meteen allerlei levensmiddelen, cigaretten, enzovoorts toe. Klaas reed dikwijls hele einden mee in een jeep of truck. In Neurenberg moesten alle Hollanders in een ziekenhuis ‘ontluisd’ worden.

Toen Klaas van deze onaangename plicht terugkwam, waren al zijn goede kleren, te weten een pak en winterjas, gestolen. Dat was een reuze strop. In Eindhoven heeft Klaas een paar dagen in een klooster gezeten met vele andere repatriërende Hollanders en in St. Michielsgestel bij een ouder echtpaar. Al deze mensen zijn reuze goed voor hem geweest. In St. Michielsgestel kreeg hij de kans om in een Canadese truck mee te rijden tot huis. Op zijn terugtocht uit Wenen heeft hij nog met zijn kameraden geslapen in een klooster in Passau.
Dus nu is de oorlog afgelopen en wij zijn allen weer bij elkaar.